onsdag 31 oktober 2012

9 år

Igår fyllde han det. Min äldsta, härliga unge! Att vi fått honom att hållas vid liv och själva blivit vuxna (eller nåt ditåt) under dessa år. Det har inte varit lätt alla gånger. Det är ett barn med temperament (sin mors) och envishet som får andra att blekna. Men själen och hjärtat. Det är en god och empatisk liten pojke. En som sköter om de små och kan tala de vackraste orden då han vill. Min älskade. Grattis kära du!
Den minsta myser nära,nära den äldsta (lite sjuka) som lät honom "spela" med honom en stund.
Märk stöveln på den lilla foten..Han gillar dem! 

Natten innan födelsedagen kom jag på att jag inte hade nåt kort. Så jag gjorde ett.
Han uppskattade det dessutom mycket, vilket såklart gjorde mig glad.

En nästan nioåring (han sov då den riktiga tiden var, 22.38) och hans syskon

Sådanahär, Beywheelz, var årets önskan.
Till middag fick han välja vad han ville. Ostpasta blev svaret, ni vet, sådanadär färdiga påsar. Nå, det var åtminstone mer än lätt att fixa. Fast jag har lite svårt för dem själv..
Otroligt. Hur min lilla skrynkliga baby har blvit en sådanhär stor, smart pojke som redan vet så mycket och kan så mycket. Att han är en skolelev på tvåan som kan ta sig dit och tillbaka själv (fast han gillar att man följer honom på morgonen och det gör vi ju så gärna än). Kan läsa och skriva och rita fina bilder. Nio år. Mitt barn.

I vårt hus

Hänger det spindlar och spindeväv här och där. Små fladdermöss i taket och fönstret. Trapp klippte också helt själv ut en pumpa, Pumpis, (det är stort det för pojken som inte gillar att pyssla och fick domen att han inte kan klippa på 5-årsgranskningen) och jag var stolt som en tupp (eller hönsmamma).

Vi ska ju ännu ha halloweenkalas nästa veckoslut, därav dekorationerna. Spindeln är rätt tuff tycker jag.

Kompisbesök

                      Den lilla gillar att ha storebrors vänner på besök. Idag fick man tex. kex.

Sen gick det lite tokigt då kompisen sku hem Han har inte åkt härifrån med buss ensam tidigare. De gick ut genom ytterdörren, stod och tittade genom vårt vardagsrumsfönster från vilket man ser vägen bussarna åker på. De började springa. Kompisen viftade åt bussen att stanna och hoppade på. Jag stod och skrek neeeej. Vilket de självklart inte hörde. Han hade hoppat på bussen som åker åt fel håll.
Tripp kom inoch jag frågade såklart argt varför han lät honom hoppa på fel buss.Stackarn låste in sig, mycket, mycket ledsen och självförebrående. Han hade ropat att det är fel buss. Att han inte skulle stiga på. Men kompisen hade inte lyssnat. Han såg ju bara rätt nummer.
Ringde kompisen som redan insett att det var fel. Han stod på ändhållplatsen (det är som tur inte många hållplatser dit ifrån oss) och hade redan talat med kusken. Det var skrämmande mörkt ute redan och jag uppmanade honom att inte stiga av! Som tur gick bussarna ofta, med sådär sju minuters mellanrum, denna tiden på dygnet. Och han kom bra hem då jag ringde och kollade. Men stackarn. Det var nog säkert ett litet äventyr det!
Tripp led av grymma självanklagelseattacker hela kvällen. Stackarn. Han försökte ju.



tisdag 30 oktober 2012

Bambi

Det låg is i de tomma simbassängerna i parken. Barnen var ju lyckliga och lekte glatt. Den minsta lekte på kanten. Lyfte honom upp och ner,upp och ner om och om igen. Vi lete på ett isfritt ställe. Men så tog han ett steg bakåt, just så mycket att jag inte längre fick tag i honom. Så gick han lite längre. Märkte att det var något konstigt under fötterna, närmade sig mig- och föllhandlöst. BOM, ett hemskt ljud då ansiktet träffade isen/betongen hårt. Lyfte honom kall i kroppen upp för att kolla hur det gick. Inget blod. Pannan hade tagit fallet. En stor bula och ett blåmärke, gråt i säkert en kvart och på känsligt humör (läs gråtigt) resten av eftermiddagen. Men jag tror han är ok. Uj. Tänk om det varit hans lilla näsa, eller hakan med tänderna.. Mitt lilla bulhuvud. <3
En bula på var sida. Eller den närmare kameran är egentligen två skillda gånger.
Hornet mot fönstret är dagens.

Svårt att få dem på bild på det aldrig stillasittande barnet. 

Grönt


söndag 28 oktober 2012

Jag gick ut en sväng idag också

För att rösta efter kalaset. Kallt. Hade riktiga vinterrocken på mig för första gången i år och den kändes riktigt skön!
Snart är det fullmåne också.
Röstade på en från området. Hann inte bekanta mig med andra ordentligt och hon stod bakom det rätta partiet (som Tripp genst frågade om jag sku rösta på då han sett reklamer i bussen och tyckt att det är det ända rätta <3).

Ett 9-årskalas

För ja, han bara växer och växer, min förstfödde. Nio år! Fast inte förrän på tisdag. Men vi tjuvstartade lite och festade redan idag med släkten. Först tänkte det bli lite liten fest. Ville ha den idag så att ens den ena av mina systrar kunde närvara. Men så meddelade min moster att hela hennes familj sku hugga träd just idag så ingen av mina tre kusiner kunde komma heller. Nå som tur inhiberades trädhuggningen och det blev ett lite större kalas. Nog är det ju bättre stämning då det är mer folk på plats, fast man sku bo såhär trångt! Och efter väldigt intensiva 24 timmar (ni sku bara ha sett hur här såg ut igår..) fick jag det städat och allt bakat och gjort tills de var här (sånär på de saltiga som turades om i ugnen ännu en stund efter gästernas ankomst).

Denhär lilla sku somna i bilen på väg hem från farföräldrarna igår. Visst somnade han. Men han vaknade i trappan på väg upp och vägrade somna om fast dagssömnen också hade fallit bort. Sambon åkte iväg på utekväll och lämnade mig med en liten trött krabat som vägrade sova. Till halv elva höll han mig alltså sällskap i köket. Då gav han sen upp efter en liten kamp i sovrummet.. Själv var jag inte säker på om jag sku få sova alls då jag blev efter i tidtabellen..

Gästerna anlände och det blev fullt liv! 

Halloweentema och Tripp med nya födispipon

cheesecake och morotskaka

lite litet barnbord.

och ungdomarna tog över soffan denna gång
Så ringde vi till gumor Ipi i Kina med Skype så hon fick se honom blåsa ljusen. Min mormor var lite shockad över tekniken idag.
Om ni undrar är det en Beyblade! Fanns inte så mycket färger på Prisma så fick försöka klara mig med det som fanns att få. Strök på nåt glittergel för att försöka få den att se ut som metall..

Och lite silver"ben". Huvudsaken är att födisbarnet var nöjd!  

Ungdomarna blev vilda med de riktiga beybladen och funderar på att låna Tripps arenor och bleidin för vuxenkväll.. ;) 

och barnen var lyckliga över entusiastiska motståndare.
Tackar alla som kom för en rolig fest!

Niksipirkka!

Blev galen på att aldrig få gå och lägga mig med ett täcke inne i ett påslakan. Vissa snurrar och sparkar och har sig och bryr sig inte om att lägga tillbaka täcket in i lakanet. Nåt måste göras! Så kom jag på att jag ju har en knappress för att trycka knapparna fast på tygblöjorna. Och tadaa- Nu hålls täckena på plats! Visst blir de knöliga och man hamnar rätta till dem. Men de kommer inte UT! De ligger inte där kalla och nersmutsade fast hur länge innan jag bemödar mig lägga tillbaka dem..
En knapp i varje hörn. Enkelt och effektivt!

Vintern överraskade!

Ja men på riktigt. Hur ofta har det de senaste åren snöat i oktober? Så det stannat på marken! Tycker nog det är en tid sedan.Minns att det kom slask för nio år sedan ungefär samma dag det nu kom snö, för det låg blött på sjukhusgården då jag kom in med min graviditetsförgiftning, fyra dagar innan den lilla typen kom ut.
Nu vaknade jag på morgonen och tyckte nåt var konstigt. Var det inte lite ljust? Tittade ut genom fönstret och var helt shockad. Detta hade jag inte väntat mig än! Som tur hade vi köpt en ny rock åt Tripp så den låg i mitt klädrum,kvar i påsen. Annors hade vi nog antagligen kommit för sent till bussen. Alla vinterkläderna låg nämnligen inuti soffan (utmärkt förvarningsutrymme!) i vacumpåsar.De fodrade gummistövlarna fick duga på fötterna. Vinterskorna (som visade sig vara alldeles för stora oberoende) låg ju ännu kvar i förrådet. O för en gångs skull hann vi till den tidigare bussen. Tänk att lite (!) snö kan sätta sådan fart på barnet!

Kallt. Men vackert kan man säga att dagens tema var.
På natten hade träden fällt alla sina blad.

och nu fick man akta så inte de sista frukterna (ingen aning om vad detta är för träd, vet du?) föll i huvudet på en..

Konstiga, men rätt så fina, fruktklasar.

Lönnblad mot vit snö. Snyggt! 
 Efter att jag först Tripp gick jag på kalasuppköp till Prisma. Hade tänkt cykla med släpvagnen men skippade tanken redan då jag vaknade. Tog (mega)reppun och mummokärran istället. Spenderade hutlösa summor på godsaker.

Kom hem och tog itu med "projekt vinterutstyrsel". Inget litet projekt precis. Vi har så massor med kläder i olika storlekar. Sparar ju på allt åt de yngre.Hittade nåt passligt till alla. Tripp behöver dock ett par nya utebyxor och goretexskor.Trapp behöver yllehalare och Trull yllehalare och goretexskor. Dem sku jag gärna hitta begagnade, 23or är lite lättare att hitta i gott skick än 34or.

Åkte tillbaka till skolan på kvartssamtal medan sambon gick till parken med de yngre. Skyndade hem och så bytte vi parkvakt.Var absolut inte tillräkligt varmt klädd för det så det blev ingen lång vistelse för min del.
Vid det här laget var snömängden redan rätt futtig. Trapp som drömde om att bygga snöhus. Han får nog vänta ett tag tror jag..

Båda råkade ha samma färger på sina halare. Ids inte ännu använda de tjockaste,bästa. De slits på sanden.
Trapp gjorde ivrigt snöänglar också. Sötnosen! Han har väntat och väntat, i säkert en månad. Frågat och frågat att när kommer vintern? 
På kvällen hade vi filmkväll. Filmen tog dock slut mitt i. Den var nerkletad med youghurt då vi lånade den från bibbabussen, synd! Nå som tur kom det Hauskat kotivideot och det gillar de massor! Trull var härlig. Tror inte han förstod så mycket av det som hände i programmet men då vi skrattade skrattade han högst. Så himla sött!
Då de somnat tog jag ännu itu med uteklädsskåpet i tamburen där det hängde kvar kläder från två storlekar tillbaks på de äldre..Inte blev det ju tomt när jag fyllde det med vinterkläder igen men nu VET jag att de är i rätt storlek och inte bara en massa onödigt. Phew. Det har stört mig länge redan.

lördag 27 oktober 2012

Den första frosten

Då vi tittade ut på torsdag morgon låg det ett tunnt gnistrande täcke på naturen. Så vacket! Så kallt. Första frosten hade kommit till Vik.

Buskarna jag gillar så mycket hade fått sina blommor prydda med glittrande is

också bladen hade blivit prydda i kölden

och man såg vackert överallt.

Vår balkong såg  dock varm och grön ut i solen.Lite skydd fick man ju efter att glasen sattet upp på våren.

torsdag 25 oktober 2012

Skype

Ja vi har ju helt tydligt levt lite mindre civilicerat än andra de senaste åren. Har inte fått skypen installerat på datorn fast systra min bett mig flera gånger. Nå på tisdag kväll fick jag det äntligen gjort och så provade vi ringa till henne där låångt borta i Kina där hon bott sedan augusti. Klockan var ett där men hon hade just kommit med flyg från Singapore så hon råkade vara vaken. O jag tror hon blev väldigt glad av att se de tre tokarna (som blev ännu tokigare än vanligt då de såg sig själva i den lilla rutan)! Det blev fäktningsuppvisning, hopp från soffan, lite brottning och bara grimaser framför ipaden. Men sådana är de ju! Tänk att man kan prata sådär så man ser varandra, ja,ja teknologin är nog ganska bra ibland! Vi fick se hennes tillfälliga hem och hon fick se oss. Det har ju gått en tid sedan sist liksom..
Igår hade pojkarnas farmor födelsedag. Bad svärsystern att installera skype på deras dator också så vi fick överraska henne med sång till rörelser och skratt hon såg. De var lite besvikna här,de små, då de inte fick kameran att funka i andra ändan, men för henne tror jag det var en bra födisöverraskning! Åtminstone lät hon väldigt glad!

Så ja,ja, kanske man kunde ha installerat den lite tidigare.. (Fast JAG vill nog inte synas där så mycket)

En solig tisdag i en park (ja,ja samma park som alltid)

Klubbdag med parkhäng efteråt, i solen! Man uppskattar dagarna med sol nu! O så vackert det är ännu, fast de flesta löven redan ligger utspridda på marken. Småälskar vår park. Förundras ofta över hur grönt vi bor fast vi bor i huvudstaden. Jag passar nog inte in där det inte är grönt, behöver det för att andas.
Trapp hade sällskap av sin klubbkompis medan Trull mest försökte följa efter skolbarnen (ropar Eeeijah, hans ord för Tripps namn och springer fram till dem).
Man måste alltid komma ihåg att packa med egen dricksflaska åt Trull på klubbdagarna. Annors är han ju helt  förtvivlad om Trapp har nåt kvar i sin och Trull märker det. Jämt ska vara jämt! Mintsaft är hans favorit, det får man från Frankrike.

Vi lekte kurragömma
Det finns massor med bra ställen för en liten en att gömma sig på! 

Böö! 
Och så plockade vi en hel del björnbär. Trull gillar dem mycket (ja eller då de flesta bär!).
Har jag sagt att jag gillar att de har en massa ätbara buskar och träd i parken?!

Puu vaihtuu! Jag fick fånga de tre små medan de sprang från träd till träd. Det blev bara tungt då den kortaste absolut sku vara i min famn till sist.. 

Vi hittade ett stort blad 

och blåste mängder av såpbubblor på vägen hem
Tänker alltid på Lova då vi blåser av dem. Hur livet borde uppskattas lite mer.

och färgerna, färgerna



onsdag 24 oktober 2012

16 & 19

Hittade några bilder för någon dag sig. Av mig. Den (för omvärlden) snälla flickan och den som sedan svängde om och blev sig själv också på utsidan. Älvan. Då första barnet föddes tonades yttret sedan ner igen. Var väl rädd för fördömande blickar, som annors också lite borttappad ung mamma. Fast det röda håret hängde med rätt länge, tills jag började använda bara henna. Det blir inte så starkt rött med det.





Måndag

Blev en första gång för Tripp. Bad honom åka själv till skolan då jag sku åt samma håll en och en halv timme senare. Orkade inte med det fåniga fram och tillbaka åkandet. Det hade nog gått bra för honom fast han plötsligt märkt en ny hållplats (som varit där i ett år ;) ) och blivit lite orolig om han i misstag åkt förbi.

Spenderade min förmiddag på barnmorskeinstitutet. Nytt blodprov. Vänta. Hann minnas besöket där vintern 2010. Då satt jag rädd och blek i korridoren och grät i badrummet. Trodde jag inte sen heller sku få någon liten en. Tur hade de fel!
Såg bleka pappor i aulan. En nyfödd som väntade på blodprov. Att de kan vara så små och ynkliga. Så underbara! Slängdes tillbaka till natten då Trull föddes. Vilka ställen jag hamnade stanna på och andas så vi kom fram till hissen som sku föra oss till förlossningen.
Kom till läkaren. Fick tala svenska! Undersöktes. Inget fel hittades egentligen. Kanske bara sköra hinnor pga. hormonerna man hamnar äta? Fick nya piller och telefontid om fyra veckor då proverna är klara. Hoppas det blir bättre. Har ännu ont nämnligen.

Kom hem och åt lunch. Så kom pappa på sitt vanliga måndagsbesök. Vi fick både svamp och äppel denna gång.
Tripp ringde och frågade om han fick ta hem en kompis. Visst fick han ju det fast också Trapp väntade på besök.
Så plötsligt fylldes huset av folk. Trapps klubbkompis från förra året, bästa vännen, hans mamma och lillasyster. Tripp och kompisen. Det var liv i vår lägenhet. Härligt liv! Kaffe och saft. Lite godare mellanmål.

Och de lekte så fint A&A. De är så söta tillsammans. Så på samma nivå.

E & E hade också det roligt tillsammans. Roligt att de varit mer tillsammans på sistone igen.

De lekte lite med allt. Det ända jag har att klaga på är att jag tycker att man kan hjälpa till att städa lite innan man går hem. Vet att det varierar i olika familjer hur man brukar göra. Men nog är det ju lite orättvis att lämna kaoset åt kompisen och bara gå hem. Fast + åt mina söner. För en gångs skull städade de utan att gnälla emot! 

Trull matade lite fiskar  på kvällen (försökte underhålla honom så han inte sku somna innan natten då han inte sovit dagssömn).

och Tripp hittade sin Anakin dräkt han glömt bort.

Så det blev en liten ljussvärdsfight här också.
Natisaga och lugna (på deras skala då) barn. Trull somnade direkt han lade sig på min mage i sängen. Huh! Har ju fått kämpa med insomnandet en tid.
En bra dag med andra ord.

en liten miss..

Har i flera veckor väntat på skolans kvartssamtal.
Igår var vi nära. Sku bara kolla att jag kom ihåg tiden rätt. Och så märkte jag att tiden varit, på måndagen! Inte alls nolot nej, att missa skolmöten sådär. Men blev bortblandad av min läkartid jag fick till samma dag på posten..om nu förklaringar duger. Sen gjorde vi en massa annat istället för att gå på möte resten av dagen. Mer om det senare.
Nu ska jag försöka minnas. Fredag! 13.30! Kom ihåg! 

måndag 22 oktober 2012

En ledig fredag

Ja det var ju höstlov förra veckan. Fredagen spenderade vi tillsammans med ungarnas farmor som för första gången på länge kom på besök bara för att vara med barnen. Hela dagen! De njöt. Gick till parken då det började gå lite villt till inomhus och för att där ju varje fredag är en grill man får använda om man vill. Vi brukar utnyttja möjligheten så ofta det bara går! Nu bjöd Tripp också hans klasskompis med oss för att grilla och så var vårt gäng klart. 6 stycken i en rätt så folktom park (brukar vara rätt så mycket folk där på fredagar) gör en stor skillnad liksom. Vet inte. Trivs på nåt sätt med ett gäng barn omkring mig. Njuter lite av alla de små rösterna, livet. Plockade lite halvstolt sex muggar och en vattenkanna. Och så fyllde vi vårt bord efter en stunds sählyspelande. Farmodern och klasskompisen hade inget gemensamt språk,men det gick bra ändå, som tur.
Mummi var lite rädd tom. för de hårda skotten de två äldre slog. Men duktigt kämpade hon och Trapp!

Denna typ hade också gärna spelat..men det funkade inte så bra. Istället gick han på upptäcktfärd.

Så fyllde vi magarna (främst med majs). Nästa gång köper jag nog bara av dem tror jag.
 Då Tripp och kompisen gått hem till oss råkade plötsligt förra årets bästa kompis från klubben (han har nu börjat i dagis) samt mamma och syster komma till parken. Alltså tindret i ögonen och leendet som gick upp till öronen på lilla Trapp. Han har saknat! De fann genast varandra igen och lekte snällt en lång stund. De är så söta tillsammans, A & A. Tvingade dem att lova att vi sku ses följande vecka. Vi bor inte ens långtifrån varandra, det blir bara ändå aldrig av. O det är så sorligt då de gillar varandra så mycket de två små.
gungeligung i regnet bara.
 Då det började bli kväll passade jag på att lämna barnen med både sambon och farmor,mitt i lekarna och gick till palstan för att bygga lådan i inlägget längre ner. Möttes, då jag kom hem igen, av en gullig typ med en stor bula han fick då de gick (alltså rusade) ut med mummi. Han hade snubblat på mattan de har nere i trappuppgången här i huset och hon hade inte hunnit få tag i honom. Trapp hade tydligen varit mycket förebrående.O gissa om hon beskyllde sig själv. Men stackarn,inte kan man ju veta när barnet tänker falla omkull liksom.
Den var nog präktigare i verkligheten 

och så tog vi kompisfoton då han tvingat mig att sätta på mig Rex-hjälmen.
Han kommer ofta farande med den och vill att jag har den på mig och pratar/sjunger med mikrofonen den har. 
 En stund senare blev han skadad i den vilda leken hela gänget (med sambon i täten ;) ) lekte.En bula på andra sidan av huvudet. Han har ju inte haft några på länge och nu plötsligt har han två.
 
           Min lilla fina som plötsligt börjat intressera sig för babyn och dockor. Så gulligt!